puree z dyni z filetem z łososia

sobota, października 25, 2014



składniki:

400 g łososia
600 g dyni 
2cm imbiru
pół papryczki chili
sok z cytryny
sól 
pieprz
słodka papryka

dynię pokroić w cienkie półplasterki i wsadzić do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 20 minut, podpieczona dynię łatwiej obrać ze skórki, obraną dynię włożyć do miski, dodać posiekany imbir i papryczkę chili oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i zblędować na gładkie puree, doprawić je do smaku

łososia doprawić sokiem z cytryny, posypać słodką i ostrą papryką i solą, smażyć na patelni po kilka minut z każdej strony (zacząć od strony ze skórą i na tej stronie smażyć dłużej), gotową rybę podawać z dyniowym puree

przepis pochodzi z programu "Pyszne 25" Anny Starmach, zamieniłam tylko limonkę na cytrynę 

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów