szarlotka sypana

środa, października 08, 2014


bardzo proste w wykonaniu i szybkie do zrobienia ciasto, polecam!
składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • 1-2 kg obranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek
Suche składniki wymieszać, tortownicę wysmarować masłem, a na dno położyć papier do pieczenia (użyłam małej, okrągłej tortownicy).  Na spód wysypać trochę suchych składników. Na to warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej mieszanki. Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło (najlepiej zmrożone przez chwile w zamrażalniku, będzie się łatwiej tarło).


Tortownicę położyć na blaszce, bo masło i sok z jabłek mogą wypłynąć. 
 Piekarnik nagrzać do 180 st C. Szarlotkę piec ok. 50-60 minut. 
Roztopione masło zespala ze sobą składniki, a na wierzchu tworzy skorupkę, która może sprawiać w pierwszym dniu małe problemy z krojeniem (polecam nóż z ząbkami, taki jak do chleba), na drugi dzień nasiąka i już łatwiej się kroi. 

inspiracja: http://whiteplate.com

You Might Also Like

1 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów