ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

czwartek, maja 28, 2015

Składniki:
  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 400 g rabarbaru, pokrojnego na kawałki ok. 2 cm
  • 300 g truskawek
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
Mąkę pszenną + skrobię ziemniaczaną + proszek do pieczenia = przesiać, odłożyć.
Masło + cukier = ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, do połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć owoce. Posypać kruszonką (100 g mąki pszennej + 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią + 60 g masła)
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut. 

Przepis z drobnymi modyfikacjami (zamiast wiśni dodałam truskawki) pochodzi ze strony: mojewypieki.com

Rabarbarowa rewolucja

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów