ciasto bananowe a'la Zofia Różycka / banana cake

sobota, lutego 20, 2016

Ciasto jest bardziej czekoladowe niż bananowe, chrupiąca posypka wzbogaca jego smak, idealne do herbaty, dzieciaki się nim zajadają, polecam:

składniki:
  • 80 g masła
  • 70 g brązowego cukru (lub xylitolu)
  • 2 jajka
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • garść orzechów włoskich
kruszonka:
  • 50 g masła
  • 30 g cukru lub xylitolu
  • 80 g mąki
  • szczypta soli
Jajka ucieramy z cukrem (lub xylitolem) i masłem. Dodajemy rozgniecione banany, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, a następnie mieszamy ze sobą. Czekoladę kroimy na bardzo małe kawałki i dodajemy do ciasta wraz z posiekanymi orzechami. Mieszamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Składniki na kruszonkę dokładnie łączymy i posypujemy ciasto. Pieczemy w 175°C przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Przepis pochodzi z książki Zofii Różyckiej "Alfabet Ciast", polecam, każdy przepis został przepięknie zilustrowany przez samą autorkę, uczta dla ciała i oka ;)

You Might Also Like

0 komentarze

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów