dębowe ogórki kiszone

piątek, sierpnia 04, 2017

o czym należy pamiętać przy robieniu ogórków kiszonych:

  • ogórki z dobrego źródła
  • woda z dobrego wodociągu
  • spora ilość przypraw
  • słoiki wyparzone lub wypieczone, NOWE nakrętki

przyprawy na jeden duży słoik:

  • gałązka kopru z baldachimem
  • pasek świeżego chrzanu
  • ząbek czosnku (ja daję z łupiną dla intensywniejszego smaku)
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • liść dębu (dzięki niemu ogórki będą twardsze i jędrniejsze)
  • liść czarnej porzeczki (lub wiśni)
solanka:
  • na litr gorącej wody 2 łyżki soli
na dnie słoja układamy przyprawy, wkładamy ogórki ogonkami do dołu, wlewamy solankę, otwarte słoiki trzymać w ciepłym miejscu przez 2-4 dni do czasu aż na powierzchni pojawi się piana, zakręcamy i odstawiamy do chłodnego miejsca na 2-3 tygodnia


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają apetycznie - mi jednak nigdy takowe się nie udały. W warzywniaku na osiedlu jeden producent ogórków kiszonych ma duże wzięcie, ro czy to ogórki czy surówki robi niczym jak u babci.

    OdpowiedzUsuń

ostatnie posty

dołącz do mnie

moja lista blogów